Močiutės rabarbarainis su baltymų kepure

Svečio receptas

Ar dar kas nors prisimena, koks nepakartojamas jausmas gauti laišką? Kaip daužosi širdis, kai pašto dėžutėje užčiuopi popierinį voką ir esi tikras, kad kažkas tau parašė? Šiais laikais dažniau randame nuolaidų katalogų ir sąskaitų, nei tikrų laiškų. O man lig šiol miela ir malonu prisiminti kaip mano mama su savo mama (mano močiute) susirašinėdavo laiškais. Kadangi gyvenome skirtinguose Lietuvos kampeliuose mano vaikystėje tai buvo patogus būdas bendrauti. Bet čia ne tik apie laiškus. Tuose laiškuose mano močiutė dalindavosi receptais, kuriuos perskaitydavo tuomet labai pamėgtame žurnale Burda (beje, puikus žurnalas, dabar pavarčius mąstau, kad daugelį rūbų – nes tai buvo rūbų siuvimo žurnalas, tikrai mielai dabar nešiočiau ir siūčiau, jei tik mokėčiau, o kur tuomet Lietuvoje negirdėtos interjero puošimo ir stalo dekoravimo idėjos..).

Mamos receptų knygoje, tokiame daug mačiusiame žaliame sąsiuvinyje ir dabar galima rasti kelis močiutės laiškus, su receptais. Kartais atrodo, kad toks bendravimas buvo daug nuoširdesnis ir tikresnis, nei šiandien patiriamas, o receptai įdomūs ir lig šiol mėgstami. Vienas jų – rabarbarų pyragas su baltymų kepure. Žinau, kad rabarbarų sezonas jau baigėsi, bet juos galima drąsiai keisti slyvomis, vyšniomis ar kitomis rūgštesnėmis uogomis, o ir palaukti kito rabarbarų sezono, arba naudoti šaldytus, dėl tokio skanumyno, tikrai verta.

Reikės:
4 kiaušinių
1 stiklinės ir 2 šaukštų cukraus
pusės stiklinės pieno
2 šaukštų sviesto
4 šaukštų miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
kelių rabarbarų kotų
cinamono ir kitų norimų prieskonių
džiovintų slyvų (nebūtina)

Eiga:
Visų pirma paruoškite rabarbarus – nulupkite žievę, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į prikaistuvį su keliais šaukštais vandens, cukrumi (pagal skonį) ir cinamonu ar kitais mėgstamais prieskoniais. Kelias minutes patroškinkite ant nedidelės ugnies, kol rabarbarai suminkštės ir palikite šiek tiek atvėsti. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius išplakite su dviem šaukštais cukraus, minkštu sviestu, pienu. Į šią masę sudėkite sausus produktus – miltus ir kepimo miltelius. Biskvito tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos. Į popieriumi išklotą skardą supilkite tešlą ir kepkite orkaitėje apie dešimt minučių.
Tuo metu išplakite baltymus su stikline cukraus iki standžių putų (geriausi patarimai kaip plakti baltymus įsidėmėti ir pasakyti mamos – dubuo turi būti metalinis ir šaltas, baltymai taip pat šalti, o dubenį prieš į jį dedant baltymus ištrinti šlakeliu acto ir patrinti druska – tik tuomet sausai iššluostykite dubenį ir pilkite baltymus). Ištraukite iš orkaitės šiek tiek pakepusį biskvitą ir sumažinkite temperatūrą iki 110C. Ant biskvito sudėkite rabarbarų masę (šį kart kepant buvo dėta ir džiovintų slyvų) ir standžias baltymų putas. Įdėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 40-45 minutes. Nepamirškite sumažinti temperatūros, nes baltymai turi apdžiūti!
Šis klasikinis skanėstas mamos ir močiutės keptas daugybę kartų, jo ragavo nesuskaičiuojami kiekiai laimingų žmonių ir kaskart visi šeimoje džiūgaujame, kai jis kepamas. Nes tai jau tradiciją turintis skanėstas.

Trukmė: apie 1 val 30 min
Kiekis: vienas pyragas
Sudėtingumas: paprasta kaip 3×6
Šaltinis: močiutės, mamos ir Burdos paslaptys

K.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s