Citrininiai sausainiai

Sekmadienį nusprendžiau iškepti sausainių. Ir kadangi turėjau citrininio kremo (lemon curd) ieškojau rūgštesnių receptukų. Labai juokinga, nes bemaž visi anglaraščiai blogai/tinklapiai savo įrašą apie citrininius skanėstus pradeda žinoma ir į lietuvių kalbą sunkiai išverčiama fraze “When life gives you lemons… bake cookies/make brownies or smth” (Kai gyvenimas tave pavaišina citrinomis… išsikepk iš jų sausainių). Mąstau, kad slypi daug tiesos šiuose žodžiuose, nes rūgščią veido miną salsvas trapus sausainis gali lengvai nuplauti.
Tad jeigu rūgštėjate ar rūgstate, kviečiu išsikepti sausainių – gal pagerės :]

sausainiai uno

Užkliuvau už šio recepto, nes tešlai nereikia kiaušinių. Sausainiai išėjo nuostabiai traškūs, tokios smėlinės tešlos, tirpstantys burnoje. Man patiko labai, kiti valgę irgi gyrė. Galbūt tas citrinins kremas ir perkepė ir nebuvo toks, kokį įsivaizdavau, galbūt išvis jį reikėtų dėti vėliau, bet kaip tai padaryti nežinia, galbūt yra daug visokių tobulinimo, bet sausainių pagrindo tešla tikrai keliauja į mano archyvus ir, esu tikra, ne kartą dar pasinaudosiu ja.

Reikės:
200 g miltų
1 šaukšto ryžių miltų (pasirodo jie sausainiams suteikia traškumo)
50 g cukraus pudros
150 g sviesto
vanilės ekstrakto (aš siekdama citrininiškesnio skonio pyliau citrinos ekstraktą)
kelių šaukštų citrinų kremo ar kokio džemo, uogienės (įtariu, kad labai skysta uogienė netiktų, nes tas citrinų kremas tai būna tokios veik sviestinės/grietininės konstistencijos)

sausainiai tre

Eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite, kol taps minkštas ir purus. Visus sausus produktus sumaišykite ir persijoję sudėkite į sviestą, supilkite vanilės ekstraktą (arba citrininį). Su šakute maišykite masę tol, kol gausite gana lipnią tešlą. Jei nepavyks iš jos nieko sulipdyti ir tešla bus tik trupinių rinkinys įpilkite šlakelį pieno. Iš gautos tešlos formuokite rutuliukus, juos suplokite delnais ir dėkite ant popieriumi išklotos skardos. Po to kiekviename sausainyje reikia padaryti po dar vieną įdubimą skirtą kremui. Recepte siūlo naudoti šaukštą, man buvo lengviau tiesiog pirštu (!). Tuomet į kiekvieną duobutę įdėkite citrinų kremo ar kito pasirinkto džemo. Skardą pašaukite orkaitėn ir laukite apie 20-25 minutes, kol sausainėlių kraštai dailiai paruduos. Laiko užteks suplauti sunaudotus indus, išsirinkti knygą arba atsiversti skaitomos knygos puslapį, pasidaryti arbatos ar įsipilti taurę mėgstamo vyno ir atsisėsti balkone (taip, aš įsimylėjusi savo balkoną). Iškepusiems leiskite atvėsti, jei pavyks, ir mėgaukitės citrinų teikiamu džiaugsmu.

sausainiai due

Trukmė: 45 min
Kiekis: 20-30 sausainių
Sudėtingumas: paprasta kaip 2×2
Šaltinis: čia

O prie sausainių labai tiks ši daina.

K.

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s